fbpx

Prijs De Dijk

Op aanvraag

excl. Buma
Prijswijzigingen voorbehouden

Vrijblijvend beschikbaarheid of
informatie opvragen

  Meer informatie over De Dijk

  Neem gerust contact op

  Met meer dan 55 jaar ervaring is Lukassen Produkties uw ideale partner voor het boeken van artiesten, band, acts & coverbands.

  Bel ons: 024 323 27 14
  Mail ons: info@lukassen.nl

  De Dijk boeken of De Dijk inhuren

  Doet u makkelijk en betrouwbaar bij artiestenbureau en boekingskantoor Lukassen Produkties.

  < Terug naar artiesten overzicht

  Biografie De Dijk

  De Dijk, genoemd naar de Amsterdamse Zeedijk, wordt in 1981 begonnen door de broers Huub en Hans van der Lubbe, samen met gitarist Nico Arzbach, op de restanten van het ter ziele gegane Stampei. Met hun unieke combinatie van stevige, op rock en soul geschoeide muziek en hartstochtelijke, geëngageerde Nederlandstalige teksten, valt de band direct op in het popcircuit van de vroege jaren tachtig. Wanneer in 1983 Antonie Broek en Pim Kops bij de band komen, is de kern van De Dijk gevormd. Ditzelfde vijftal zal decennia later nog altijd samen op het podium staan. In de loop van de jaren tachtig maakt De Dijk vooral in het live-circuit haar status van beloftevolle band waar, om die vervolgens met sterke plaatreleases te ontstijgen. In 1987 komt De Dijk voor het eerst in de hitparade met de single Mag het Licht Uit. En wanneer in 1989 het vijfde album Niemand in de Stad uitkomt, staat het in vrijwel elk dagblad en muziektijdschrift te lezen: De Dijk breekt definitief door. Een niet bijster originele woordspeling misschien, maar wel een aangename realiteit.

  Hoewel Niemand in de Stad de geschiedenis in zal gaan als de elpee die alles veranderde, is De Blauwe Schuit uit 1994 het eerste album dat vrijwel direct na verschijning platina wordt: meer dan 130.000 exemplaren gaan er binnen enkele weken over de toonbank. Dit succes komt ook door Als Ze Er Niet Is, de single van dit album afkomstig, en het grootste hitparade-succes van De Dijk ooit.
  Zelfs de blaaspartijen van dit lied worden tot in detail meegezongen door radioluisteraars en concertgangers.

  Ondertussen blijft De Dijk, wars van trends, haar Nederlandstalige koers volgen en haar eigen, unieke geluid verder ontwikkelen. Sinds jaar en dag wordt de band versterkt door saxofonist Roland Brunt, trompettist Peter van Soest en gitarist JB Meijers. De live-reputatie van de band stijgt tot grote hoogte – een avondje ‘Dijken’ is een bijna normaal werkwoord geworden dat gelijk staat aan een avond feestvieren, dansen en genieten van muziek. Het Dijkpubliek toont zich trouw, expansief en onverzadigbaar. Er zijn wereldwijd maar weinig artiesten die gedurende zo’n lange periode op eigen kracht sporthallen, feesttenten, popzalen en theaters vol krijgen. De Dijk mag zich tot dit selecte gezelschap rekenen.

  Hoogtepunten genoeg, in al die jaren. De honderden liedjes, de tientallen albums, stuk voor stuk dierbaar en wéér een stap vooruit. De live-registraties, de boeken, de speciale projecten. De optredens in het buitenland – van Sint Petersburg tot Austin, van Winterthur tot Berlijn, van de Antillen tot Paramaribo, van Moskou tot New York – waar de band keer op keer bewees dat muziek een universele taal is. De verrassingsavond in Paradiso, waarbij collega-muzikanten én de kinderen van de bandleden nummers van De Dijk ten gehore brachten ter ere van het vijfentwintig jarig bestaan van de band. De ontmoeting met Solomon Burke, en het album Hold On Tight dat daaruit voortkwam. De intieme registratie van een bewogen jaar achter de schermen van De Dijk, in de documentaire Hou Me Vast. De samenwerking met het Amsterdam Sinfonietta in 2014. Maar ook het optreden op Pinkpop in 2000, waarbij 60.000 bezoekers de armen in de lucht staken en meedeinden op Als het Golft, waardoor Limburg opeens aan zee bleek te liggen. Of de helikoptertour in 1995, op de vijftigste Bevrijdingsdag, met het afsluitende optreden op de Dam, toen het Seismografisch Instituut tientallen telefoontjes binnenkreeg van verontruste Amsterdammers die dachten dat er een aardbeving gaande was. Maar er werd slechts gedanst. Op een vulkaan weliswaar, maar een aardbeving – nee.

  Onderscheidingen waren er ook. Gouden platen, platina platen. Zilveren Harpen, gouden Harpen. De Edison Populair in 1995 én de Edison Oeuvreprijs in 2005. De Popprijs in 2009. De eerste van deze vakprijzen ontving De Dijk al in 1987: een Zilveren Harp uit handen van Stichting Conamus. Het juryrapport klinkt meer dan een kwart eeuw later nog altijd actueel: De Jury zou vooral het zelfvertrouwen willen roemen, De Dijk willen complimenteren met haar professionele zaaloptredens, de groep willen danken voor de prachtige composities en de poëtische teksten, maar vooral het vijftal willen smeken om nog lang zijn kwaliteit ten toon te spreiden.’ Waarvan, anno nu, akte. De Dijk is weer op pad, op weg naar avonturen. Wie het wil meemaken is van harte welkom

  Vergelijkbare artiesten

  Bent u op zoek naar een artiest voor een ander budget of wilt u naast De Dijk een soortgelijke artiest boeken, bekijk hiernaast onze suggesties

  Terug naar artiesten overzicht