Nieuwe bandbezetting presenteert zich voor het eerst in de Markthal in Didam

HIKE blijft HIKE, maar dan wel op ‘The Next Level’

 

DIDAM - Een heel nieuw beest, maar toch ook niet. De bekende top 40-formatie HIKE treedt op zaterdag 11 april op in de Markthal in Didam. Het concert vormt de aftrap van ‘The Next Level’-tour en is tevens het debuut van de nieuwe bezetting van HIKE. Nadat leadzanger/toetsenist Arthur ter Voert om gezondheidsredenen de handdoek in de ring moest gooien, zijn er twee nieuwe leden aangetrokken: Robin Slutter (zang/gitaar) en Joost Raben (toetsen/zang).

 

“Grote veranderingen, maar we blijven HIKE”, stellen drummer Willem Kossink en bassist Remco Wijhands die samen met gitarist Michael Kock de kern van de band vormen. “Dat wat ons tot HIKE maakte, het plezier, de spontaniteit, het onderlinge gewissel met de instrumenten, dat is er nog steeds. Maar we willen nog een stapje hoger gaan met het algehele niveau van de band.”

 

Ter Voert kreeg eind vorig jaar te maken met gezondheidsproblemen. “Eerst leek het nog tijdelijk. Voor een optreden op Tweede Kerstdag hebben we ’s ochtends in allerijl Joost van de band Vibe geregeld. Hij was de enige die we kenden, waarvan we wisten dat hij Arthur zou kunnen vervangen. Arthur heeft een nogal hoge stem en dat was ook vereiste. Joost hapte meteen toe. Maar goed ook, want anders hadden we niemand geweten. Hij moest in een dag tijd zo’n tweeënhalf uur aan muziek instuderen, maar het lukte hem. Het optreden was vrijwel foutloos. We waren dan ook diep onder de indruk.”

 

Toen bleek dat Ter Voert noodgedwongen definitief uit de band stapte, volgde een crisisoverleg. “Arthur was het enige originele lid van HIKE, en natuurlijk een goede zanger en toetsenist. Het was een enorme aderlating. Maar natuurlijk wilden we verder.”

 

Joost was de eerste kandidaat om Ter Voert te vervangen. En Joost zei ja. Maar er kwam nog meer ter sprake tijdens die vergadering. “Arthur was onze leadzanger en onze toetsenist; een groot deel van de leadpartijen moest hij vanachter zijn toetsen zingen”, vertelt Remco. “Ik stelde voor om dan HIKE ook meteen naar the Next Level te brengen en er een goede leadzanger/frontman bij te zoeken. Daar hadden we het al wel eens vaker over gehad. Maar dan alleen als we ook een geschikte kandidaat wisten te vinden. Anders zouden we gewoon met ons vieren verder gaan. Het was zeker geen moeten.”

 

De vier heren konden echter maar één naam verzinnen: Robin Slutter, al tien jaar lang frontman van de folkrockband Scrum en daarvoor actief in Boulevard. “Hij had al een aantal keer met ons meegezongen en dat was echt altijd geweldig. Hij is een fantastische zanger, heeft een goede uitstraling, en, zeker net zo belangrijk: het is net zo’n boerenlul als wij. Want het moest natuurlijk ook op persoonlijk vlak matchen.

 

Veel zangers zijn mannetjes. Die willen solo of hebben een andere visie. We wilden iemand hebben die ook achter onze formule stond!”

 

Voor Robin kwam de vraag onverwachts. Maar goed, een keertje oefenen, kon altijd. “En dat verliep echt geweldig”, stellen Remco en Willem. “We gingen allemaal grijnzend naar huis. Robin ook. Zijn vriendin wees hem erop dat ze hem sinds tijden niet meer zo vrolijk had gezien na een repetitie. En daarna besloot Robin dus de stap te zetten en de overstap te maken! Alhoewel, overstap… Robin was toch al van plan om met Scrum te stoppen.”

 

Een nieuwe bezetting, maar dat is niet het enige nieuwe: HIKE heeft een nieuwe uitstraling, een nieuw decor, een nieuwe lichtshow en nieuwe nummers op de setlist. Willem: “En Robin kan ook gitaar spelen en drummen. Dat betekent dus dat we live weer heel vaak van plaats gaan wisselen. Nog meer dan vroeger! Joost is op zijn beurt naast een superzanger en een geweldige toetsenist ook een ware tovenaar op het gebied van de creatie van geluidseffecten. Hij weet echt elk gewenst geluid feilloos na te bootsen. Zo hebben we met de nieuwe bezetting tal van nieuwe mogelijkheden en dat gaan de mensen meemaken! Maar nogmaals, de vertrouwde elementen blijven; er staat echt geen volledig andere band op het podium. Maar wel een nóg betere band!”

 

Voor Didam is bewust gekozen als eerste halte van de nieuwe tour. Willem woont namelijk in Didam. “Bovendien spelen we er al zo’n zestien jaar met carnaval. De mensen kennen ons daar wel. Dat is een thuiswedstrijdje! Maar we zijn erop gebrand om indruk te maken. De bekken moeten open vallen!”

 

Aanvang is om 19.00 uur. Kaarten à 5 euro zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Shell Tatelaar en Primera Moriaan in Didam of persoonlijk bij de muzikanten van HIKE. ’s Avonds aan de kassa kosten kaarten 7,50 euro.

Geplaatst op 31-03-2015